Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související články

Nejčtenější

Zima se vrací. V Jeseníkách napadlo 20 centimetrů sněhu. Kde se ještě lyžuje?

Do Jeseníků se opět vrátila naplno zima, v noci na dnešek napadlo na horách až 20 centimetrů sněhu. Novou sněhovou pokrývku přivítají především běžkaři,...

Gandalf a Bilbo na divadelních prknech. Divadlo připravilo inscenaci legendání pohádky Hobit

Hobit Bilbo, čaroděj Gandalf a třináct trpaslíků bude bojovat s drakem Šmakem na prknech divadla v Šumperku. Herecký soubor šumperského divadla zpracoval knihu Hobit aneb Cesta...

Na trati z Přerova do Lipníka nad Bečvou nepojedou vlaky

Na úseku železniční trati Přerov – Lipník nad Bečvou bude od středy 12. ledna do neděle 23. ledna výluka. Vlakové spojen na této trati...

Zkontrolujte si dálniční známku. Za jízdu bez ní hrozí pokuty

Systém elektronické dálniční známky, který spravuje Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) a provozuje státní podnik CENDIS, funguje v Česku od 1. 12. 2020, tedy déle...

Nejnovější

SOUTĚŽ: Vyhrajte 2 vstupenky na předprojekci Hřebejkovy minisérie Pozadí událostí

Nová minisérie režiséra Jana Hřebejka s názvem Pozadí událostí poběží v programu České televize od 11. září. Série se natáčela v Olomouci, proto se právě hanácká metropole...

Teploty rostou, meteorologové varují před dehydratací a požáry

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil svou výstrahu, o které vás informoval Olomoucký Report ve včerejším článku zde. K nebezpečí vzniku požárů přidali meteorologové také...

DO VĚŽÍ: Stražisko chrání andělé strážní. Na místě dnešního kostela stál hrad

Nad řekou Romží, která protéká obcí Stražisko, se už staletí tyčí kostel svatých Andělů strážných. Krásná barokní památka stojí na místě, kde se dříve...

Sucho si vybírá svoji daň. V Jeseníkách se rozmáhá kůrovec, schnou i listnaté porosty

Pracovníci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc (ALSOL) pomocí nízkých přeletů letadlem nad lesy monitorují situaci s kůrovcem i plošně vyhodnocují zdraví stromů. Extrémní sucho si...

Komerční obsah

SOUTĚŽ: Vyhrajte 2 vstupenky na předprojekci Hřebejkovy minisérie Pozadí událostí

Nová minisérie režiséra Jana Hřebejka s názvem Pozadí událostí poběží v programu České televize od 11. září. Série se natáčela v Olomouci, proto se právě hanácká metropole...

Svatovavřinecké hody ve Štěpánově? Zahraje Voxel, Hodiny, i dechovka

Už přemýšlíte, kam vyrazíte o víkendu? Pak by vám neměla uniknout akce ve Štěpánově. Město totiž od 12. do 14. srpna rozezní a roztančí...

Vyměnil jsem modrou uniformu za bílou, říká dálniční policista Michal Dokoupil z Olomoucka

U bouraček pomáhají často jako první. Jejich pracovním nástrojem jsou nadupaná auta a motorky, kterým neujedou ani piráti silnic. Kdyby mohl vrátit čas, do...

VALACHY MAN rozpůlí prázdniny: užijte si závody i koupání ve valašském Balatonu

Trasy pro zkušené sportovce, začátečníky i pro děti: to vše letos opět nabídne legendární triatlonový závod VALACHY MAN, který se v půlce prázdnin – v pátek...